Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Κορμός σοκολατένιας μαρέγκας με κάστανα




Η μαρέγκα είναι ο μεγάλος μου φόβος. Το παραδέχομαι. Τόνοι ολόκληροι αποτυχίας έχουν καταλήξει στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη. Τη μια έφταιγε ο φούρνος, την άλλη το χτύπημα... Δικαιολογίες μαλλον.

Η μαρέγκα είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το παραδέχομαι κι αυτό. Και αρνούμαι να παρατήσω την προσπαθεια να τη μάθω σε κάθε εκδοχή.

Και κάπου πριν την πρωτοχρονιά, έρχεται αυτή η συνταγή να με αναστατώσει. Και πόσο χαίρομαι που της το επέτρεψα!




Τα υλικά απλά, ελάχιστα και φθηνά. Και η εκτέλεση ταχύτατη και με σίγουρη επιτυχία. Ακόμη και από όσους διστάζουν να τολμήσουν... 



Βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τον τοποθετουμε πάνω απο κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε διαρκώς για πέντε λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να ζεσταθεί αρκετά (ναι, βάζουμε δαχτυλο μέσα για να τεστάρουμε τη θερμοκρασία όταν κανείς δε βλέπει)





Βάζουμε κατευθείαν το μίγμα στο μίξερ και το χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα εως ότου γίνει μια αρκετά σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα -περίπου 15 λεπτά.




Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο, όσο ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Μη φοβηθείτε οτι θα ξεφουσκώσει η μαρέγκα, είναι αρκετά σφιχτη -στόκος κανονικός.


Απλώνουμε στο ταψί του φούρνου όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 160, στο πάνω-κάτω, για 20 λεπτά ακριβώς!

Οσο ψήνεται, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγι, χωρις να προσθέσουμε καθόλου ζαχαρη.

Μόλις βγάλουμε τη μαρέγκα από το φούρνο, την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά πάνω σε άλλη λαδόκολλα και ξεκολλάμε αργά την πρώτη.

Απλώνουμε τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας και προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα σε μικρά κομμάτια ή ολόκληρα. Η αρχική συνταγή λέει πως βάζουμε μαρόν γλασέ, ομως η πρώτη δοκιμή μας γλύκανε λίγο παραπάνω και έτσι η δεύτερη έγινε με κανονικά, απλά βρασμένα κάστανα, που είναι και φθηνότερα!



Αν δε στρώσατε άψογα τη μαρέγκα πριν το ψήσιμο (εγώ δεν το έκανα), καλό θα ήταν να κόψετε λιγάκι τις άκρες, για να έχει πιο ωραία εμφάνιση μετά το τύλιγμα...



Πιάνετε τη μία απο τις δύο μεγάλες άκρες και ξεκινάτε να τυλίγετε πολύ απαλά, μέχρι το τέλος. Με τα δύο χέρια, όχι σαν εμένα -στο άλλο είχα τη φωτογραφική μηχανη...



...και θα έχετε έναν άψογο κορμό μαρέγκας με κάστανα... και θα αρχίσετε να τον φωτογραφίζετε... και θα τρώτε τα κομμάτια που κόψατε πριν τον τυλίξετε. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

                                                                          
                                                                        
                                                                  σοκολατένιος κορμός μαρέγκας με κάστανα

                                                                     150 γρ ασπράδι αυγού
                                                          300 γρ ζάχαρη (κανονική, όχι άχνη)
                                                         400 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
                                                                     15 κάστανα βρασμένα


   Και μόλις βρήκατε τι γλυκό θα φτιάξετε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Χωρίς αμφιβολίες.



     Χρόνια πολλά σε όλους!